Julkaisemme syksyn lyhytkurssien aikataulut syyskuussa 2021!

Johdantokurssi taiteen meditaatioulottuvuuteen

Kurssi tavoite on antaa alkusysäys, heräte ja tahto oivaltaa taiteen ja meditaation yhteys—tasapaino havaintotapahtuman laajemmassa piirissä. Alkuperäisen abstraktin taiteen mestarien ”neuvo” kaiken taiteen syvempään ymmärtämiseen (ja myös ihmisenä olemisen ymmärtämiseen) oli yksiselitteisen suora: kuulla tuo ”sisäinen välttämättömyys”, olemassaolon syvempi tuntu, joka ajoi Vasily Kandinskyn taiteen luovaan ytimen, tai löytää suora yhteys ihmisen ”sisäisen liikehdinnän kohottavaan pyrkimykseen”, josta meille esimerkkinä on Hilma af Klintin elämä ja teokset.

Kurssilla meditoidaan ja piirretään-maalataan (lyijykynät ja öljypastellit). Osallistuja oppii ”Hengityksen tarkkaamis” -meditaatioharjoituksen, joka kehittää tietoisen läsnäolon (mindfulness) kykyä, ja napakoiden maalaustehtävien kautta tutustutaan havaintotapahtuman kokemukselliseen sisältöön. Kurssin tavoitetta tukee myös boheemi ympäristö, taidekoulun arjen virittämä maalausluokka ja sen keskeneräisien maalausten läsnävaikutus.

Opettaja: taide- ja meditaatio-opettaja, taidemaalari Nagashila.

Kurssipäivät: 6.3.2021, 20.3.2021, 10.4.2021, 24.4.2021 , lauantaisin klo 9.00 – 11.45. ->

Uudet kurssipäivät ovat: 20.3.2021 / 10.4.2021 / 24.4.2021/ 15.5.2021

Kurssin hinta: 180 € sisältäen piirustus ja maalausmateriaalit.

 

 

Avoimen taidekoulun Kollaasikurssi 2021

ROSKASTA TAITEEKSI – kierrätysmateriaalin mindfulness

”Elämme ajassa, jossa käsite ’materiaali’ on helposti yhdistettävissä tehotuotettuun massaan. Luonnonvaroja pumpataan enemmän kuin tarpeeseen. Miten palautamme elävän kosketuksen materiaaliin voidaksemme löytää massan seasta aarteita ja avataksemme silmät taiteen uudelle aallolle?”

Kollaasikurssilla keskitytään työstettävän materiaalin narratiiviin sekä tekijän ja käytettävän materiaalin yhteyteen. Neljän päivän kurssilla maalataan ja yhdistellään itse löydettyä ja hankittua materiaalia. Erityishuomio kiinnitetään pohjaan ja maalaustekniikan valitsemiseen.

Kurssin aihe on kierrätysmateriaalin mindfulness. Teokseen keskitytään sen materiaalin kautta. Mitä ajatuksia ja muistoja materiaali herättää? Mitä historiaa sillä on ja miten se liittyy minuun, itse tekijään? Kurssilla kehitetään tietoisuutta materiaalin käytöstä omassa työskentelyssä kokeilun ja kuuntelun kautta. Miten minä olen kytköksissä materiaaliin ja miksi minun on käytettävä sitä? Millä tavalla minun on käytettävä materiaalia, jotta se tukisi teosta ja taidetapahtumaa, jonka keskiössä itse olen?

Kurssilaisille lähetetään kaksi viikkoa ennen kurssin alkua (15.1.2021) sähköpostitse tarkempi ohjeistus materiaalinhankintaan. Etsimme kotoa ja elinympäristöstämme tavaroita ja esineitä, joita voimme käyttää maalauspohjina. Yksinkertaisimmillaan kollaasiteos voi olla ”esinepohja”, jolle tehdään maalaus, mutta sen voi toteuttaa myös moniulotteisena kollaasina. Kaikki tarvittava on käsiemme ulottuvilla, meidän on vain käytettävä luovuuttamme ja sisäistä ymmärrystämme sen hyödyntämiseen.

Opettaja: taidemaalari Anna Kurki
Aika: Neljänä sunnuntaina  31.1.2021 / 7.2.2021 / 14.2.2021 / 21.2.2021  klo 11-14
Paikka: Avoin taidekoulu, Vanha Talvitie 9 (sisäpiha), Kalasatama, Helsinki

Hinta: 180 €

 

 

 

 

Meditaatio ja intuitiivinen akvarelli

Akvarellimaalauksen mahdollisuuksiin sukelletaan teemalla sattuma ja intuitio. Yhteisen meditaatioharjoituksen kautta toteutetaan pieniä intuitiivisiä maalauksia ja isompia energisiä töitä. Työskentelemme sekä croquismaisten maalausten että märkämaalauksen ja työn pesemisen avulla.

Kurssi on tarkoitettu meditaatiosta kiinnostuneille, akvarellimaalauksessa aloittelijoille tai jo pidemmälle ehtineille, avaavaa ja syventävää harjoittelua.

Omat välineet: akvarellivärit, pensseleitä väh. yksi pieni, yksi keskikokoinen ja yksi suuri, vesikuppeja, kaksi taiteilijalaatusta akvarelliarkkia. ( esim puolikarkea 300g, 50×70 koko) Yhteisostona japaninpaperia ( hinta/osallistuja alle 5 €)

Opettaja: taideopettaja, taidemaalari Vaula Valpola.  Meditaatio-opettajan kurssilla toimii Gambhiramati.
Kurssipäivät:
I kurssi: sunnuntai 28.2.2021 klo 11-15
II kurssi sunnuntai  16.5.2021 klo 11-15
Paikka: Avoin taidekoulu, Vanha Talvitie 9 (sisäpiha), Kalasatama, Helsinki

Kurssin hinta: 60 €