Anu Ahonen, lasten ja nuorten kurssit

Taiteen merkitys yksilön ja yhteisön hyvinvoinnille kiinnostaa minua. Kuvan tekeminen on väylä itsetuntemukseen ja ihmisyyteen monella tapaa. Mindfulnessharjoituksessa pyritään hyväksyvän läsnäolon taitoon mm. omia ajatuksia, tunteita ja kehon tuntemuksia havainnoiden. Kuvan tekeminen voi olla samankaltaista vuoropuhelua oman itsen kanssa; kuva tarjoaa näkökulmia tekijänsä sisäiseen kokemusmaailmaan.
Itse tehdyssä kuvassa on mielestäni valtava voima. Tämä näkyy hienosti esimerkiksi pienten lasten kuvissa, joissa kriittinen mieli ei aseta esteitä kuvalliselle ilmaisulle. Uskon, että monet ovat joskus kokeneet tämän lapsen tekemää kuvaa katsoessaan- kuva on jotenkin täyttä totta, ja riemukkaalla tavalla täydellinen juuri siinä asussaan, jollaisena lapsi sen esittää.
Mindfulness-meditaation yksi osa on sydäntietoisuuden, heartfulnesin harjoittaminen. Harjoituksessa toivotaan hyvää toisille ihmisille. Olen viime aikoina lähestynyt kuva ja yhteisön hyvinvointi-teemaa hyvin konkreettisesti: olemme maalanneet työryhmän kanssa julkisia kuvia asuinalueemme ihmisille. Kuvien tavoitteena on lisätä hyvää energiaa, kuten kiitollisuutta, iloa tai jotain muuta, mitä taiteilija on halunnut kuvansa kautta edistää. Pidän siitä, miten taiteen voima moninkertaistuu yhdessä työskennellen ja kokemuksia jakaen.